شمع خودرو یکی از پر فروش های قطعات یدکی به حساب می آید. زمان تعویض آن حداکثر صد هزار کیلومتر ذکر شده است. برای اینکه به نقش آن پی ببریم ابتدا باید با موتور و نحوه کار آن آشنا شویم. پس از آن متوجه می شویم اگر شمع به درستی عمل نکند چه میزان بنزین هدر می رود و چقدر از قدرت موتور کاسته می شود.
مجموعه موتور خودرو
موتور خودرو انرژی حاصل از سوختن بنزین را به انرژی حرکتی تبدیل می کند. برای درک اینکه موتور چگونه این کار را انجام می دهد، شناختن چند قطعه ضروری است. در زیر به معرفی آنها می پردازیم.
سیلندر:
محفظه ای استوانه ای که بنزین در آن به منظور تبدیل انرژی شیمیایی به حرکتی سوزانده می شود.
پیستون:
قسمت استوانه ای که مانند درپوشی در زیر محفظه سیلندر قرار دارد و می تواند با نیروهایی که بر آن وارد می شود در طول سیلندر حرکت کند.
شمع:
قطعه ای است در بالای سیلندر که با عبور دادن جریان الکتریکی، جرقه لازم برای انفجار مخلوط هوا و بنزین را فراهم می کند.
این فرآیند در چهار مرحله انجام می شود که به چرخه احتراق چهار زمانه معروف است و در شکل زیر از چپ به راست نمایش داده شده است:
مرحله اول) مکش
در این مرحله دریچه مربوط به ورود هوا و بنزین باز می شود و با پایین رفتن پیستون، مکش هوا و بنزین به درون سیلندر رخ می دهد.
مرحله دوم) تراکم
پس از ورود هوا و بنزین، کلیه دریچه های سیلندر بسته شده و محتوای سیلندر با بالا آمدن پیستون فشرده می شود.
مرحله سوم) انفجار
پس از تکمیل مرحله تراکم، جرقه لازم برای سوختن بنزین توسط شمع زده می شود. بر اثر انفجار، هوا و بنزین درون سیلندر منبسط شده و نیروی شدیدی به سمت پایین به پیستون وارد می کند. بدین ترتیب انرژی شیمیایی موجود در بنزین به گرما و سپس به انرژی حرکتی تبدیل می شود.
مرحله چهارم) تخلیه
در این مرحله دریچه مربوط به خروج دود باز می شود و با حرکت پیستون به سمت بالا دود حاصل از انفجار از سیلندر خارج می شود.
بدون دیدگاه