کراس اوور چیست؟ تفاوت کراس اوور با شاسی بلند


کراس اوور چیست؟ تفاوت کراس اوور با شاسی بلند

در دنیای خودرو های امروزی تنوع کلاس های خودرویی بیشتری نسبت به دو دهه قبل وجود دارد. در حالیکه تا دو دهه قبل مردم مجبور بودند به چند کلاس خودرویی قانع باشند ولی با پیشرفت صنعت خودرویی به تنوع محصولات نیز افزوده شد.یکی از این کلاس های تازه وارد کراس اوور ها هستند.با ظهور کراس اوور ها افراد زیادی به سمت این کلاس رفته و طرفداران زیادی پیدا کرد.در ادامه مبحث به کراس اوور ها  و نقات مثبت و منفی و نیز تفاوت های آن را با خودرو های شاسی بلند یا همان SUV می پردازیم.

کراس اوور چیست؟

همانطور که اشاره کردیم کلاس کراس اوورها یکی از کلاس‌های خودرویی است که در چند سال اخیر طرفداران بسیاری در رده‌های سنی مختلف و خصوصا خانواده‌ها در سراسر دنیا پیدا کرده است. این کلاس خودرویی میان خودروهای سدان و یا هاچ بک و شاسی بلندها (SUV ها) قرار دارد. در واقع این کلاس ابعاد و اندازه دقیقی ندارد و در ظاهر، اکثر این خودروها شباهت بسیار زیادی با شاسی بلندهای واقعی دارند.

آنقدر تنوع در این کلاس از خودروها وجود دارد که عده زیادی از مردم کراس اوورها را با شاسی بلندهای واقعی اشتباه گرفته و حتی این نوع از خودروها را با نام شاسی بلند صدا می‌زنند. اما در اصل این طور نیست و با اینکه بسیاری از خودروهای بازار از نظر ابعاد و اندازه شبیه به خودروهای شاسی بلند هستند اما در اصل کراس اوور هستند و برخی از قابلیت‌ها و ویژگی‌های یک خودروی شاسی بلند را ندارند. این کلاس از خودروها ارتفاع بیشتری نسبت به خودروهای سدان و هاچ بک دارند و این ویژگی را از خودروهای شاسی بلند به ارث برده‌اند اما در طرف مقابل از نظر قوای محرکه و پیشرانه عموما موتورهای قوی و با حجم زیادی ندارند و به طور معمول از موتور و سیستم انتقال قدرت مشترک با خودروهای سدان و هاچ بک بهره می‌برند. از این رو مصرف سوخت و استهلاک کمتری نیز دارند که این مورد از ویژگی‌های بارز خودروهای سدان و هاچ بک است. همچنین به علت اینکه شاسی این نوع از خودروها مستقل از بدنه نیست و به صورت یکپارچه است در نتیجه رانندگی نرم‌تر و لذت بخش‌تری را نسبت به شاسی بلند ها دارند.

تفاوت‌های میان خودروهای شاسی بلند و کراس اور چیست؟

  • اولین تفاوت این دو نوع از خودروها همانطور که گفته شد در شاسی آن ها است. در خودروهای شاسی بلند یا شاسی مستقل همانطور که از نامشان نیز مشخص است شاسی خودرو مستقل از بدنه است و یعنی اتاق خودرو سوار بر شاسی شده است به این صورت که موتور، گیربکس، دیفرانسیل ها، سیستم تعلیق و چرخ ها بر روی شاسی اصلی سوار شده و اتاق خودرو نیز به صورت جداگانه بر ریو این شاسی متصل می گردد. همین مورد مستقل بودن شاسی یکی از مهمترین ویژگی‌های خودروهای شاسی بلند است که آن ها را مناسب استفاده‌های آفرود می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود تا انعطاف پذیری خودرو بیشتر شود و در نتیجه برای مسیرهای سخت مناسب باشد اما وزن بیشتر و سواری به مراتب خشک‌تر نیز از معایب این نوع خودورها است.

در مقابل خودروهای کراس اور که از شاسی یکپارچه با بدنه بهره می‌برند قابلیت‌های آفرودی زیادی ندارند اما از طرف دیگر وزن بسیار کمتر، سواری نرم‌ و راحت‌تر و البته مصرف سوخت کمتری دارند.

 

  • تفاوت بعدی میان این دو کلاس خودرویی در سیستم محرکه چرخ‌ها است. خودروهای کراس اوور اکثرا به صورت دیفرانسیل جلو عرضه می شوند و نمونه های 4 چرخ محرک نیز عمدتا فاقد دنده کمک هستند، اما همه خودروهای شاسی بلند یا suv به صورت چهارچرخ متحرک(4WD) با دنده کمکی تولید می‌شوند. البته لازم به ذکر است که تولید خودروهای کراس اوور با قابلیت چهارچرخ متحرک به این معنا نیست .که می‌توان با آن ها به آفرودهای سنگین رفت و این خودروها تنها در برخی از مسیرهای آفرودی سبک، یا شرایط آب و هوایی برفی و بارانی کارایی دارند.
  • تفاوت دیگر این دو کلاس خودرویی در پلتفرم آن‌هاست. همانطور که اشاره شد خودروهای کراس اوور پلتفرم مشترکی با خودروهای سدان و هاچ بک دارند اما در طرف مقابل خودروهای شاسی بلند از نظر پلتفرم عموما بر روی پلتفرم‌ پیکاپ‌ها ساخته می‌شوند و یا پلتفرم اختصاصی خود را دارند. البته ناگفته نماند که بعضی از شاسی بلند های خاص نظیر هامر بر روی پلتفرم کامیونت ساخته شده‌اند.
  • ظرفیت بکسل کردن تفاوت بعدی این دو نوع از خودروها است. خودروهای شاسی بلند به علت شاسی مستقل بودن توانایی بکسل کردن تا وزن‌های بالایی را دارند اما در مقابل خودروهای کراس اور مانند خودروهای سدان و هاچ بک توانایی بکسل کردن زیادی را ندارند.
  • مورد بعدی در تفاوت‌های میان این دو کلاس خودرویی پیشرانه آن ها است. معمولا در خودروهای کراس اوور پیشرانه‌هایی که مورد استفاده قرار می‌گیرند با خودروهای سدان مشترک است. از این رو این پیشرانه‌ها عموما قدرت‌ و خصوصا گشتاور پایین‌تری نسبت به خودروهای شاسی بلند دارند. خودروهای SUV از پیشرانه‌های با قدرت و گشتاور بالا استفاده می‌کنند تا در مسیرهای صعب العبور و شرایط سخت سربلند بیرون آیند.

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع کلیک کنید